Gniazdo Feniksa

Niezależne, demokratyczne forum dyskusyjne miłośników domowych wędlin, dobrego, zdrowego jedzenia i nie tylko...
Teraz jest 11 gru 2016, o 15:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Nieprzeczytany postNapisane: 5 cze 2014, o 23:32 
Offline
Zasłużony dla Gniazda Feniksa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 mar 2012, o 01:42
Posty: 823
Lokalizacja: Warszawa Polska
Szynka wędzona surowa

Surowce:

5 kg mięso od szynki
kilkanaście ziaren ziela angielskiego
płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
płaska łyżeczka ziaren kolendry
3-4 liście laurowe
kilka/naście ziaren jałowca
18 g soli kłodawskiej niejodowanej
18 g peklosoli
4 litry wody
3-4 ząbki czosnku.

Wykonanie:

Przyprawy zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok pół litra), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i parzymy przez 5-8 minut na małym ogniu. Zostawiamy do ostygnięcia.
Odcedzamy przyprawy i wyrzucamy, a wywar uzupełniamy przegotowaną i wystudzoną wodą do objętości 4 litry. Rozpuszczamy w tym sól i peklosól. Czosnek obieramy, kroimy w małe kawałki
i dodajemy do wywaru.
Mięso dzielimy na ładne równe porcje, wykrawamy wiszące i odstające elementy(przydadzą się na kiełbasę). Szynki wkładamy do zalewy.
Peklujemy 10 - 14 dni w zależności od wielkości kawałków w temperaturze 4-8 st C. Co dwa dni przewracamy mięso w zalewie i badamy jego stan i stan zalewy.
Po zapeklowaniu wyjmujemy mięso z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą, i odkładamy do odcieknięcia. Następnie wiążemy sznurkiem i wieszamy do obeschnięcia.
Załącznik:
szynka1.png

Wędzimy zimnym dymem przez ok 3-4 godziny, następnie zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia i znowu wędzimy zimnym dymem ok 2 godz. Wędzenie powtarzamy codziennie przez 3-4 dni po ok 2 godz. Po uwędzeniu szynki wieszamy w suchym chłodnym i przewiewnym miejscu aby dojrzały. Ta szynka dojrzewała 3 tygodnie.
Załącznik:
szynka3.png

Smacznego


Aby zobaczyć pliki załączone do tego postu, musisz się zalogować.

_________________
Alkohol spożywany z umiarem nie szkodzi, nawet w największych ilościach :)


Do Góry
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

cron
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL